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Immediate Vesting

Effective July 1, 2012, the Pension Benefits Act (PBA) is amended to provide for immediate vesting of
pension benefits.
 
A member who terminates employment on or after July 1, 2012 is entitled to a deferred pension in
accordance with new PBA sections 36(1) and 37(1).
 
Note that under a multi-employer pension plan or jointly sponsored pension plan, a member is deemed to
have terminated employment upon termination of plan membership, in accordance with section 38(2) of
the PBA.
 
Questions and answers regarding immediate vesting:
 
Q1. If an employee joined a pension plan on April 1, 2012 and terminated employment on July
31, 2012, is the member entitled to immediate vesting?
 
A1. Yes, any member who terminates employment on or after July 1, 2012 is immediately vested.
-06/2012
 
Q2. If an employee joined a pension plan on April 1, 2012 and terminated employment on June
30, 2012, is the member entitled to immediate vesting?
 
A2. No, a member who terminates employment before July 1, 2012 is not entitled to immediate vesting
unless the pension plan provides for it. The member would be entitled to a refund of contributions, if any
had been made, plus interest.  -06/2012
 
Q3. Does the new immediate vesting rule apply to pension benefits earned before January 1,
1987?
 
A3. Yes. If a member terminates employment on or after July 1, 2012, all benefits earned by the member
on or after January 1, 1965 will vest immediately. -06/2012
 
Q4. Does the immediate vesting rule also apply to part-time employees who are members of a 
pension plan?
 
A4. Yes, the immediate vesting rule applies to both full time and part time members who terminate
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employment on or after July 1, 2012. -06/2012
 
Q5. An employee is waiting to join a pension plan because he or she has not yet satisfied the
eligibility requirements for plan membership. Does the immediate vesting rule apply to this
person?
 
A5. Immediate vesting does not affect pension plan eligibility requirements. Immediate vesting only
applies once the employee joins the pension plan. -06/2012
 
Q6. Do the plan terms have to be amended to provide for immediate vesting?
 
A6: The plan terms should be amended to reflect immediate vesting. However, as immediate vesting is a
minimum legislative standard under the PBA, a member who terminates employment on or after July 1,
2012, is entitled to immediate vesting whether or not the plan terms have been amended. -06/2012
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